Poëzie en Muziek

verbinden


Poëten Luc C. Martens(midden) en  Steven Van Der Heyden(links) verbinden zich met harpist

Stef Van Vynckt (rechts)

en vice versa


01.

Teasers

Teaser  Arpa eParole


02.

WIE is WIE

Luc C. MARTENS (°1956) verwoordt via poëzie zijn meest innerlijke beleving. Hij debuteerde in 2012 met 'Hoop op stille muren'.  In 2015 volgde 'Tussen arend en schildpad'. Hij was in de periode 2014-19 de stadsdichter van Deinze en nam afscheid met de bundel 'Stad van alle seizoenen'. In 2020  componeerde hij samen met Steven Van Der Heyden de duobundel 'Tot ze koud is'. Op 15 oktober 2022 verscheen 'Twee uur per maand kom ik van je houden ' 

 

Luc publiceerde in Krakatau, Op ruwe planken, De Vallei, Gierik en Nieuw Vlaams Tijdschrift, Schoon Schip, Schaal van Digther, Meander, Roer.land en Het Liegend Konijn.  Zijn poëzie werd verder ook regelmatig gewaardeerd [oa. laureaat  Jules van Campenhoutprijs (2012), tweede prijs bij CC Boontje (2013) en de derde prijs bij Poemtata (2014)]. Hij bereikte in 2013 en 2014 telkens de Top 100 van de Turing gedichtenwedstrijd.  In 2016 werd hij genomineerd voor de Melopee poëzieprijs.  Luc was in de periode 2014 - 2019 stadsdichter van Deinze. Hij is ook een bescheiden klimaatdichter.


Luc treedt in duo op met harpist Stef Van Vynckt sinds 2015

contact: zie Home/contact


Steven Van Der Heyden (°1974) probeert met zijn gedichten de horizon te verlengen en de bodem uit de dagen te halen. Hij is een zoeker en in die zin altijd onderweg. Taal kan dan richting geven.

Hij debuteerde in 2020 bij uitgeverij P in duet met Luc C. Martens met de bundel 'Tot ze koud is'. In februari 2023 verschijnt zijn solobundel 'Filigraan' bij dezelfde uitgeverij.

Steven werd oa. laureaat van de jaarlijkse poëzieprijs van de stad Ronse (2015) en de poëzieprijs van vtb Kultuur Opwijk (2017). In 2018 werd hij genomineerd voor de Melopee Poëzieprijs.

Hij was deelnemend dichter aan het kunstenfestival Watou editie 2017,  is samen met Katrien Dekoninck auteur van het kunstboek Breath.

Steven publiceerde oa. in Extaze, Ballustrada, Meander, De Schaal van Dighter, Het Gezeefde Gedicht en De Revisor. Gedichten werden tevens vertaald in het Spaans en het Frans.

Steven is roerganger (redacteur) van het e-zine Roer.land en klimaatdichter.


Stevenvanderheyden@telenet.be                                              www. stevenvanderheyden.be


Stef Van Vynckt is een jonge Belgische harpist, gespecialiseerd in hedendaagse klassieke muziek. Stef is medeoprichter van het opkomende kamermuziekensemble EMC - Extended Music Collective, en heeft nauw samengewerkt met toonaangevende hedendaagse componisten om het harprepertoire verder uit te breiden in werken die zowel de delicate zijde van de harp laten horen, als de minder verkende en soms razende mogelijkheden die het instrument kan bezitten.

In 2021 gaf Stef de wereldpremière van Floating Fireflies (zie ook bij TRAILERS hierboven), voor hem geschreven door de veelgeprezen componist Dai Fujikura, en de wereldpremière van Vessels (160935 km) naar aanleiding van een samenwerking met componiste Maja Bosnić. Hij bracht eveneens premières van werken voor harp solo van onder meer Lise Morrison, Frank Nuyts, Tim Mulleman, Renée Vos en in kamermuziekbezetting van David Fennessy, Lucien Posman, Vache Sharafyan, Ward DeVleesschouwer e.a.

Voor zijn laatste projecten werkte Stef mee aan L'acte de respirer met componist Siebe Thijs in samenwerking met Muziektheater Transparant. Daarnaast was hij te horen op Ear to Ear, een elektroakoestisch werk van componist Pierre-Yves Macé.

Stef is steevast de begeleider van Luc C. Martens bij bundelvoorstellingen of evenementen.


stefvanvynckt@gmail.com           https://www.extendedmusiccollective.be/stef-van-vynckt.html

03.

WAT VOORBIJ  IS

Toast Literair DavidsfondsErpe-Mere 22 januari 2023

Debuut te Landegem 30-10-2022Dichters Luc C. Martens en Steven Van Der Heyden kijken achterom en vooruit in een wereld vol verandering die zichtbare en minder zichtbare sporen nalaat. En wat met de sporen die anderen in ons achterlaten, wat in een lichaam bevroren ligt of gegrift wordt in vlees. Wat lijken we alsmaar te zoeken, vinden we wel wat we zoeken? Is tijd onze bondgenoot of haalt het verleden ons in, krimpt de toekomst of blijft ze een open vraag? De harpist, Stef Van Vynckt volgt de sporen van de ‘gekende’ muziek maar experimenteert ook en laat zijn sporen na.

 

Een poëtisch-muzikaal programma van ca. 1u.

 

GAST HARPISTE in ERPE-MERE

Harpiste Hannah Janssen (°1999) studeerde in 2018 af aan het Lemmensinstituut in Leuven en het Musart! in Hasselt, waar ze de opleidingen 'klassieke muziek' en 'harp' volgde. Daar leerde ze de instrumentaal-technische aspecten van de harp kennen, maar scherpte ze ook haar creatieve vaardigheden in samenspel, workshops en allerhande projecten. Dat stimuleerde haar zich aan het Koninklijk Conservatorium Gent verder te verdiepen in de wereld van muziek, waar ze momenteel de masters 'schriftuur' en 'uitvoerende muziek: harp' (2021) volgt. In 2022 slaagde ze bovendien voor een specialisatiegraad binnen klassieke harp aan de muziekacademie van Hasselt. 

Hannah heeft aan verschillende academies (onder meer van Beringen, Tienen, Waregem, Gent, Kortrijk en Oudenaarde) compositie, muziek- en harples en gegeven. Ze is freelancemuzikant binnen diverse orkesten en evenementen. Tijdens wedstrijden behaalde ze verschillende prijzen, onder meer tweemaal het Prinses Cristina Concours en De Roode Roos voor meest beloftevolle jonge muzikant. Ook treedt ze op als extern jurylid bij eindexamens harp, piano en klarinet. 

Haar muzikale honger raakt nooit gestild, want sinds 2020 studeert ze ook trombone.

04.

OPTREDEN BOEKEN

05.

PROMO FOTO'S (Ine Martens)

06.

FOTOGALERIJ

DEBUUT Arpa e Parole op 30-10-22 te LANDEGEM